19:50

Zapiekane faszerowane pomidory


Zapiekane faszerowane pomidory - wypełnione pastą twarogową. 
Ser pod wpływem ciepła przyjemnie się rozpuszcza i w połączeniu z miękkim, upieczonym pomidorem tworzy smaczne i aromatyczne danie. 
Zapiekane faszerowane pomidory można podać z pieczywem lub np. ryżem. 

Składniki: 

  • 4 duże pomidory
  • 200 g twarogu ( użyłam półtłustego)
  • 1 średnia cebula
  • oliwa
  • suszone oregano
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 5 wykałaczek
Pomidory umyć, osuszyć i w każdym odciąć ok 1 cm wierzch. Dół pomidora wydrążyć i miąższ pokroić w niezbyt drobną kostkę. 
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Ostudzoną cebulę wymieszać z twarogiem oraz pokrojonym miąższem (sok odlać) i doprawić do smaku oregano, solą, papryką i pieprzem. 
Pomidory ułożyć w naczyniu wysmarowanym oliwą. Każdego nadziać pastą twarogową, nakryć wierzchem i wbić wykałaczkę, która przytrzyma "wieczko" podczas pieczenia. 
Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. 


3 komentarze: