18:37

Naleśniki z pieczarkami, żółtym serem i porem


Jakiś czas temu sąsiedzi poczęstowali nas naleśnikami gryczanymi nadzianymi pieczarkami, żółtym serem, duszonym porem i szynką. 
Naleśniki te są specjalnością kuchni francuskiej. Bardzo nam posmakowały. 
Tak bardzo, że robimy je teraz przynajmniej raz na dwa tygodnie. 
U nas w wersji z tradycyjnymi naleśnikami. 


Składniki naleśników (porcja na 4-5 osób):
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • około 2,5-3 szklanki mleka
  • olej (2 łyżki do ciasta plus do smażenia)
Z podanych składników  przygotować ciasto na naleśniki. Odstawić je na min. 30 minut i usmażyć cienkie naleśniki. 



Nadzienie:
  • 2 średnie pory
  • 500 g pieczarek
  • 300 g żółtego sera
  • opcjonalnie szynka 
  • olej lub oliwa
  • sól

Pory pokroić w półplasterki, lekko posolić i krótko podsmażyć na małej ilości oliwy lub oleju. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, a następnie również krótko przesmażyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na środku każdego naleśnika kłaść porcje sera, pieczarek i pora (można również dodać szynkę pokrojoną w paski). Naleśniki składać w kopertę i smażyć z obu stron. 



6 komentarzy:

  1. Smaczne te naleśniki muszą być. Fajna wersja. :)
    pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu, aleś mi narobiła na nie ochoty:). Koniecznie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam :) wyszły pyszne i ten zielony kolor pora świetnie wygląda w kopercie naleśnikowej. Danie wchodzi do menu :)

    Iza.

    OdpowiedzUsuń
  4. Anuś robiłam je już 2 razy i wierz mi zrobię jeszcze nie raz:). Są obłedne ... wprawdzie troszkę inaczej je robię, ale smaku raczej to nie zmienia:) ...genialne są, po prostu:) Buziaków moc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - cieszę się, że i Wam tak smakują :)

      Usuń