10:03

Chipsy z jabłek

domowe chipsy z jabłek
Chipsy na przyjęciu dla dzieci? 
Czemu nie, nie widzę żadnych przeszkód!
Oczywiście pod warunkiem, że będą z jabłek. 
Jak zrobić domowe chipsy z jabłek, bez konserwantów i bez maszynki do suszenia owoców?
To bardzo proste i wbrew pozorom wcale nie takie czasochłonne. 
A wierzcie mi, że maluchy sięgają po nie bardzo chętnie i to naprawdę cieszy. 

Składniki (porcja na średniej wielkości miskę chipsów):
  • 6 jabłek (ja używam słodkich, kruchych, takich, które szybko nie czernieją)
  • opcjonalnie cynamon
Jabłka wymyć i wydrążyć z gniazd nasiennych. Pokroić w jak najcieńsze plastry. Ułożyć na blachach (lub kratce), wyłożonych papierem do pieczenia (opcjonalnie można lekko oprószyć cynamonem). Wstawić do piekarnika (zimnego) i rozgrzać go do 100 stopni, jabłka suszyć 30 minut, a następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim blachy z owocami. Kiedy ostygną odwrócić plasterki na drugą stronę i ponownie rozgrzać piekarnik i suszyć 30 minut. Suszenie powtórzyć jeszcze co najmniej raz (ale częściej dwukrotnie), za każdym razem pozostawiając jabłka w piekarniku aż do ostudzenia. Można też suszyć jabłka w temperaturze ok. 80 stopni przez kilka godzin jednym ciągiem (w trakcie również odwrócić plasterki). Suszenie przyśpieszyć można korzystając z termoobiegu, trzeba tylko zmniejszyć czas - jabłka mogą zbyt szybko pociemnieć. Przechowywać w szczelnym pojemniku.

Długość suszenia może być różna i zależy od rodzaju jabłek i grubości plasterków. Gotowe chipsy powinny być chrupiące. 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam suszone jabłka ... 3 lata temu ususzyłam tye, że jedliśmy całą zimę i robiliśmy pyszne kompoty:)

    OdpowiedzUsuń