08:00

Fusilli z miętowym pesto

Z cyklu Viva la pasta zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na makron fusilli z pesto miętowym. Mięta nie jest w tym daniu dominująca, ale wnosi bardzo ciekawy posmak. Idealna propozycja na lato. 

Składniki:
  • 400 g makaronu fusilli
  • 35 g liści bazylii
  • 15  g liści mięty
  • 1 cytryna
  • 30 g migdałów (ze skórką)
  • 40 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków czereśniowych
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
Liście bazylii i mięty umyć i osuszyć. Zmiksować z 1 ząbkiem czosnku, migdałami, 3 łyżkami oliwy, 30 g parmezanu, skórką otartą z cytryny (uprzednio dokładnie wyszorowanej), 2 łyżkami soku z cytryny, solą i pieprzem (ilość w zależności od preferencji). 
Pozostałe 3 łyżki oliwy wlać na patelnię, dodać posiekany ząbek czosnku i połówki pomidorków. Doprawić do smaku solą. Dusić przez 5 minut na małym ogniu. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z pesto, a na wierzchu ułożyć pomidorki. Posypać parmezanem. 


Zapraszam Was do obejrzenia fusilli przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii (klik).

2 komentarze:

  1. Aniu każdy kolejny makaron wywołuje coraz większy ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - to się bardzo cieszę, że spotyka się z takimi reakcjami :)

      Usuń