10:09

Ciasto jogurtowe dwukolorowe

Wraz z sezonem owocowym ogarnia mnie zwykle chęć wypiekania ciast tradycyjnych, puszystych, a ostatnio głównie jogurtowych. 
Z Jolą prowadzącą bloga Nasze życie od kuchni wymieniłyśmy się ostatnio swoim doświadczeniami na temat ciast tego typu. Ona wypróbowała z powodzeniem ciasto na maślance (klik), a ja nie oparłam się pokusie upieczenia kolejnego jogurtowca  z jej przepisu (klik)
Ciasto niesamowicie delikatne, puszyste i przepyszne. Wykorzystałam ostatnią porcję zamrożonych jagód, ale mogą być też inne owoce (nie za dużo, żeby zbytnio ciasta nie obciążyć).

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy (16 g)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżka kakao
  • ok. 1/2 l jagód
Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Nadal mikserem, ale na zmniejszonych obrotach wymieszać z jogurtem, olejem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko do wymieszania składników. Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylać ok. 2/3 ciasta, a pozostałą część wymieszać z kakao. Ciemne ciasto wylać na jasne i posypać jagodami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 35 minut. 



4 komentarze:

  1. Anuś to miód na moje serce, że ciasto Wa smakowało:). Też bardzo, ale to bardzo je lubimy:) .... Pięknie Ci urosło ... oj zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - gdyby zastosować ocenę w skali znikania od 1 do 10, to ono zniknęło w 11 :)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie -poproszę moją żonkę o nie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam dzisiaj to ciasto i niestety mi nie wyszło;-(

    OdpowiedzUsuń