czwartek, 25 listopada 2010

Ciasto serowe z cytrynową nutą

Zbudziliśmy się rano w sobotę i leżąc rodzinnie w łóżku rozpoczęliśmy dyskusję na temat - "zjadłoby się jakieś ciasto, więc jakie dziś upieczemy"?
Olek stwierdził, że na żadne nie ma ochoty, Ewa zbyła nas wymownym milczeniem, co uznaliśmy za aprobatę wszelkich naszych decyzji, a ja z szanownym mężem toczyłam dyskusję...:)
Mąż chciał sernik (jest megafanem serników, jak chyba większość mężczyzn:)) a ja chciałam jakieś mokre ciasto z masą. 
Wtedy przypomniało na się ciasto serowe, które piecze siostra mojego męża (co prawda to które stworzyliśmy nie jest jego wierną kopią, ale jest naprawdę godne polecenia dla fanów:
  1. biszkoptów
  2. serników
  3. ciast z polewą czekoladową 
  4. ciast z masą
  5. ciast wilgotnych 
  6. ciast puszystych 
Ma jedną wadę - najlepiej smakuje na drugi dzień, a to w przypadku ciasta jest dość duża wada bo ciężko wytrzymać gdy trzeba czekać na zjedzenie słodkości. 
My nie wytrzymaliśmy:) 
Na szczęście zostało nam co nieco na drugi dzień (faktycznie kiedy poleży jest lepsze:))


Składniki biszkopt: przepis na wykonanie biszkoptu znajdziecie TUTAJ. Przepis na dużą prostokątną blaszkę.
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Z reguły nie dodaję proszku do pieczenia do biszkoptu i też pięknie wyrasta, ale tym razem zależało mi na tym żeby wyrósł bardziej:) Pionowy rzut (jak zwykle:)) zapewnił to, ze biszkopt nie opadł:)

Upieczone i ostudzone ciasto należy przekroić na 3 warstwy. Ja używam dużego noża kuchennego, ale można też biszkopt kroić przy pomocy grubej (najlepiej sztucznej) nici (nie należy się zbytnio przejmować jeśli warstwy się troszkę porozpadają (masa serowa wszystko ładnie sklei). 

Do nasączenia biszkoptu:
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki przegotowanej wody
Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder i wymieszać. 


Masa serowa:
  • 1 kg serka do serników (w wiaderku)
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 kisiele cytrynowe (bez cukru)
  • 1 kostka masła
  • pół szklanki mleka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka ubijać mikserem z cukrem, dodać kisiele wymieszane z mlekiem i sukcesywnie dodawać ser (w przypadku, gdy chcemy zrobić ciasto np. z nutą śmietankową, należy użyć śmietankowych budyni)
Na koniec dodać pianę z białek (wymieszać łyżką żeby zachować puszystość masy). 
W dużym garnku rozpuścić kostkę masła i wlać masę serową. Całość zagotować cały czas mieszając. 
Warstwy biszkoptu nasączać cytrynowym ponczem i przekładać gorącą masą serową. 
Na wierzch wylać polewę śmietankowo - czekoladową. Polewa trochę wsiąka w biszkopt więc można zostawić odrobinę masy serowej i najpierw posmarować wierzch a na to polewę. 

Polewa:
  • 1 gęsta śmietana (16-18%)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
Składniki gotować w małym garnku cały czas mieszając. Gdy polewa zacznie gęstnieć wylać na ciasto.

4 komentarze:

  1. bardzo lubię połączenie sera i cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe. Łaczy to co lubie ser i cytrusy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam :) Dzięki, Aniu, za odkrojenie kawałka dla nas! Pyszne, puszyste i wilgotne. Bardzo słodkie :)

    OdpowiedzUsuń