niedziela, 28 listopada 2010

Puszyste ciasto z jabłkiem i bananem

Ciasto przygotowuje się dosłownie 10 minut (dłużej zajęło mi zastanawianie się nad tym co by upiec:)). 
Ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste a poziom trudności jest baaardzo niski:) więc polecam je wszystkim początkującym cukiernikom:) i nie tylko:)







Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 jabłko
  • 1 banan
Do miski wbić jajka i ubijać z cukrem, dodać cukier wanilinowy, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu wlać oliwę. Całość miksować chwilę - do połączenia się składników. Wlać ciasto na blaszkę (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) uprzednio wysmarowaną olejem. 
Banana i jabłko obrać ze skórki i pokroić na małe plasterki. Plasterki owoców rozłożyć na wierzchu ciasta. 
Piec w temp 180 stopni około 45 minut. 

10 komentarzy:

  1. Smaki lata :)
    Lekkie i owocowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. I gruszkę dodać :) cos czuje ,ze bedzie goscic u nas czesto

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu coś prostego i pysznego :) Kusisz, Aniu...

    OdpowiedzUsuń
  4. połączenie jabłka i bananów jeszcze nie poznałam w takiej kompilacji. spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W sumie to ciasto będzie dobre jako baza do różnych owoców. A i bita śmietana gdzieś obok by się świetnie odnalazła:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Probowalam ten przepis , ciasto super wyszlo , do tego bardzo latwy w przygotowaniu . polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!:)

      Usuń
    2. naprawdę pysznie !!! :) polecam
      Smacznego ! ;)

      Usuń
  7. Ciacho wlasnie wyjete z piekarnika :) martwiłam sie czy wyjdzie, bo syn mi wyjadl kilka łyżek masy cukrowo- jajecznej :D, ale ciasto wyszlo i tak :)))) miekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to takie ciasto, które zawsze się udaje :) :) :) Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń