wtorek, 23 listopada 2010

Buraczki zasmażane

buraki zasmażane
Buraczki zasmażane ostatnio często u nas goszczą. 
Są doskonałe na jesienną pogodę:)
Jeszcze tylko Olka do końca nie udało mi się do nich przekonać - lubi smak buraków, ale chyba konsystencja mu nie odpowiada. 
W każdym razie dzisiaj serwuję na obiad do kotletów mielonych - może w tym zestawie zostaną całkowicie zaaprobowane:)


Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 50 g masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
Buraki dokładnie umyć i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem: soli, liścia laurowego, 2-3 kuleczek ziela angielskiego i obranego ząbka czosnku. Ostudzone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu lub na głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, Lekko zrumienić tworząc zasmażkę a następnie dodać buraki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny i zasmażać (około 15 minut), co chwilę mieszając. Opcjonalnie można też dodać na koniec zasmażania śmietanę(3-4 łyżki, a nawet więcej :) - zwiększy kaloryczność, ale doda fajnego posmaku:)

10 komentarzy:

  1. uwielbiam zasmażane buraczki. pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. och, i ja uwielbiam takie domowe zasmażane buraczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha do mielonych kotlecików albo wątróbki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ach jak ja lubie takie buraczki:) a tak dawno nie robilam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Buraczki ugotowane - czekają na zasmażenie do jutra :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mam w planie dzisiaj buraczki:) Miały być na zimno, ale chyba zrobię zasmażane, bo mi narobiłaś na nie ochoty:)

      Usuń
    2. Buraczki -- doskonałe :))

      Usuń
  6. a ja w najbliższym czasie spróbuję po marokańsku! Przepis mam, jak będzie dobry, to podeślę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bez zasmażania też są super

    OdpowiedzUsuń