środa, 21 lipca 2010

Lazania z mięsem mielonym

Ciąg dalszy uwielbienia mojego dziecka dla kuchni włoskiej:.) A ja osobiście nie mam nic przeciw:).

Składniki:
  • makaron lasagne (lub jak w tym przepisie)
  • puszka pomidorów całych lub krojonych
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
  • odrobina oliwy z oliwek lub pestek winogron
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
  • żółty ser (10 dag)
  • sos beszamelowy, najlepszy przepis znalazłam w 2 smakach (4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 3 szklanki mleka, sól, pieprz)
Przygotować sos mięsny podsmażając mięso mielone na oliwie i dodając cebulę, czosnek, przyprawy i pomidory z puszki (dusić 10-15 minut). Osobno przygotować sos beszamelowy. Masło i mąkę podsmażyć przez 2-3 minuty i zalać mlekiem oraz dodać przyprawy. Sos dobrze jest ubijać trzepaczką bądź spieniaczem do mleka wtedy jest niesamowicie puszysty.
W naczyniu żaroodpornym układać płaty makaronu (nie ma potrzeby wcześniejszego ich gotowania), polewać obficie beszamelem, a a następnie sosem mięsnym. Średnio 4-5 warstw. Ostatnia warstwa to starty żółty ser (ja posypuję dopiero pod sam koniec zapiekania). Zapiekać 30 minut w temp. 180 stopni.

2 komentarze: