wtorek, 20 lipca 2010

Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami i lekką nutą cynamonu. Kolejny smak mojego dzieciństwa zaakceptowany z powodzeniem przez "nowe pokolenie". Łatwe i szybkie do przyrządzenia. Super na upalne dni np. jako lekkie drugie danie.

Przepis bierze udział w akcji Sezon na jabłka
Składniki:
  • maślanka 500 ml
  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • pół łyżeczki cynamonu (fanom cynamonu zalecam zwiększenie ilości przyprawy)
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Pozostałe składniki zmiksować i do przygotowanego ciasta wrzucić kawałki jabłek. Smażyć na złoto i lekko ostudzone posypywać cukrem pudrem. Nie myśleć o kaloriach....:)

5 komentarzy:

  1. Coraz smaczniej na Twym blogu:) dzięki Tobie odpadł mi problem co ugotować na kolejny dzień ;) a zamiast jabłek można dodać banany

    OdpowiedzUsuń
  2. Można:) a wtedy zamiast cynamonu więcej wanilii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygladaja, ja jestem zdecydowanie ZA takim placuszkami:)
    Ale jak to juz bywa...reszta rodziny nie za bardzo;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba w takim razie koniecznie zrobić i przekonać rodzinę "na żywym przykładzie":-)

    OdpowiedzUsuń