Połączenie kaszy gryczanej i twarogu odkryłam nie tak dawno w pierogach, które bardzo nam smakują. Tym razem nie miałam czasu na lepienie pierogów zatem skróciłam proces przygotowania - przy okazji wyeliminowałam mąkę:) Kulki są bardzo pożywne, ale jednocześnie lekkie. Podałam je z podsmażonym boczkiem i cebulką, ale w wersji dietetycznej można zjeść np. polane oliwą. Spróbujcie też kulek z wykorzystaniem twarogu i kaszy manny . Składniki:
200 g kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
300 g twarogu (nie mielony)
2 łyżki otrębów owsianych
1 jajko
sól
pieprz
tymianek (1/2 łyżeczki)
majeranek (1/2 łyżeczki)
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Ostudzić. Wymieszać z twarogiem, jajkiem i otrębami. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Z powstałej masy formować kulki (nieco większe niż orzech włoski). Formowanie ułatwia zwilżenie rąk wodą. Kulki gotować w osolonej wodzie 3-4 minuty po wypłynięciu (uwaga: kulki są delikatne, należy gotować je na małym gazie). Podawać np. z podsmażoną cebulką lub boczkiem.
bardzo fajny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńPomysł rewelacyjny ! Bardzo Ci dziękuję za inspirację: będzie dziś na obiad, a wypróbuję też z kaszą jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł, wypróbuję na pewno, bo lubię kaszę, a o tym połączeniu słyszałam
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Monika
świetnie wyglądają, przepis wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Zrobię sobie takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kaszę:) .... którą ostatnio pokochałam, po wielu latach nienawiści:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł ! :) jutro robię! :)
OdpowiedzUsuńrozpadły się przy gotowaniu! Nie mam obiadu, za to bałagan do posprzątania
OdpowiedzUsuńMoje jak widać na załączonych zdjęciach nie rozpadły się, Nic więcej do nich nie dodawałam.
Usuń