niedziela, 30 stycznia 2011

Kurczak czosnkowo-cytrynowy

kurczak Nigelli
Kurczak według przepisu Nigelli. 
Odkąd go zobaczyłam, a właściwie powąchałam u Oli :) wiedziałam, że muszę go zrobić. 
I nie zawiodłam się, a wręcz można powiedzieć, że się uzależniłam.
Jest niesamowity. 
Mięso soczyste z delikatną cytrynową nutą no i ten czosnek...
Upieczone w skorupkach ząbki czosnku zachwycają. Wystarczy lekko nacisnąć skorupkę i wyskakuje pyszny, mięciutki ząbek czosnku:)
Polecam wszystkim fanom czosnku, kurczaka, pysznego jedzenia i oczywiście Nigelli:)


Składniki:
  • 8 podudzi kurczaka (ja dałam różne części kurczaka)
  • 2 główki czosnku
  • 2 cytryny pokrojone w ósemki (zwiększyłam ilość bo w przepisie tylko 1)
  • łyżeczka suszonego tymianku (jeszcze lepiej, gdy jest świeży)
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
Mięso wymieszać z winem, solą, pieprzem, tymiankiem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Obłożyć ósemkami cytryn i ząbkami czosnku (w skorupkach).
Piec przykryte folią aluminiową 1,5-2 godzin w 180 stopniach i 20 minut (po zdjęciu folii) w 230 stopniach.
Czas pieczenia dość długi, ale naprawdę warto:)
















7 komentarzy:

  1. patrząc na niego to ja też chętnie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez miałam po raz pierwszy zrobić go w ten weekend, ale co innego trzeba było stworzyć z zawartości lodówki. Mam jednak wciąż wielką ochotę na to danie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Kasiu, Mikimamo - zróbcie koniecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubie twoje przepisy, za to ze sa takie proste i smaczne, lubie tu zagladac ;)
    pozdrawiam,
    Szana

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzisiaj go robie!Za godzine zaczynam piec,jak moj maz wruci o 15 do domu to akurat bedzie gotowe.Juz mi slinka cieknie.... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy - Super i smacznego!

    OdpowiedzUsuń