środa, 19 stycznia 2011

Batoniki zbożowe

To drugie podejście do tych batoników. 
Za pierwszym razem przesadziłam z czasem pieczenia i wyszły batoniki-betoniki:) baaaardzo twarde:)
Nauczona przykładem kolejne piekłam już krócej a dodatkowo wzbogaciłam je nieco wykorzystując owocowe musli (pierwsza wersja była zgodna z oryginalnym przepisem z wysokich Obcasów z 23.10.2010 i zawierała tylko płatki owsiane).
Robi się je naprawdę ekspresowo. 
Z powodzeniem nadają się jako przekąska na drugie śniadanie.
Mi bardzo smakują do kawy:)


Składniki na 12 batoników:
  • 110 g musli zbożowo-owocowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 50 g masła
  • 1 białko
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
W misce ubić masło z cukrem i białkiem. Dodać mąkę, przyprawy a na koniec musli. dokładnie wymieszać. 

Do nakładania najlepiej użyć łyżki do lodów. 
Piec na niewysmarowanej blaszce, 10 minut w 180 stopniach.

















7 komentarzy:

  1. Aniu, macie myszy w domu? ;) A może to chomik?
    Batoniki betoniki przeleżały u mnie przez noc w woreczku foliowym i na drugi dzień nie były już betonikami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu - te z drugiego podejścia od razu były jadalne:)i zdecydowanie lepsze są z musli. A myszki to p. Pipkowscy:) - tak je Olek ochrzcił:)przybiegły bo je zapach przyciągnął:)

    OdpowiedzUsuń
  3. batoniki - betoniki haha rozbawiło mnie to jak sobie wyobraziłam ;-)
    lubię batony zbożowe, u mnie zawsze idziemy na łatwiznę i robimy na szybko, bez pieczenia

    OdpowiedzUsuń
  4. Państwo Pipkowscy wymiatają... i wyjadaja pyszne batoniki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja robiłam takie zbożowe batony muesli, ale nie pieczone - nie dość że latem to jeszcze nie bardzo się chciały kleić i tak jakby po godzinie wyjadaliśmy masę łyżeczką z miski :D
    Te muszę koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. mam w domu bliźniaczą parę Twoich szczurów :) bardzo fajne te batoniki

    OdpowiedzUsuń