środa, 13 października 2010

Zapiekanka ryżowa z jabłkami i budyniem

Zapiekankę ryżową z jabłkami wszyscy chyba kojarzą ze smakami dzieciństwa. 






Chociaż u mnie w domu częściej bywała z makaronem. 
W tej wersji bardziej ją wzbogaciłam, ale główny smak pozostał ten sam:)


Składniki:
  • 200 g białego ryżu
  • 4 duże słodkie jabłka
  • 2 banany (opcjonalnie)
  • 1 l mleka
  • śmietana 16 %
  • budyń śmietankowy z cukrem
  • 0,5 cukru wanilinowego
  • 4-5 łyżek masła
  • 6 łyżek cukru
  • cynamon
  • szczypta soli
Ryż ugotować na sypko w  0,5 litra mleka (w miarę potrzeby dodać wodę) dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy, 1 łyżkę masła  i 2 łyżki cukru. 
Ugotować budyń (budyń śmietankowy z cukrem + 0,5 litra mleka). 
Jabłka obrać i starkować na tarce o grubych oczkach. Następnie lekko poddusić z dodatkiem 2 łyżek cukru i cynamonu. 
W naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem układać warstwami: ryż, połowę budyniu, plasterki bananów (można z nich zrezygnować jeśli ktoś nie lubi - ale mi bardzo smakowała wersja z bananem), jabłka, drugą połowę budyniu, ryż i całość zalać śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami cukru. Zapiekać w 180 stopniach aż zarumieni się wierzch. 
Trochę bardziej kalorycznie niż w przypadku tradycyjnej zapiekanki, ale przyjemności sobie w życiu odmawiać nie wolno:)

Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka


8 komentarzy:

  1. Przepis nie tylko dla dzieci :) sama bym chętnie taką zjadła.
    www.kuchcikowo.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Fiolunka:) Staram się, aby to co gotuję było zjadane przez mojego synka:). Nie zawsze się udaje, ale wtedy zawsze mogę liczyć na wiernego konsumenta w osobie męża:)
    Paula - Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! A u mnie takiego nie było, proszę bardzo. Muszę nadrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven - spokojnie, jabłka na szczęście dostępne cały rok:)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy zamiast 16% śmietany może byc 12% lub 18%? ile ml śmietany powinnam kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być 12% lub 18%. Mała śmietana - 200 g

      Usuń
    2. Jeśli będzie bardzo gęsta to można dodać trochę mleka

      Usuń
    3. Dziekuje ;) jutro bede próbować

      Usuń