czwartek, 14 października 2010

Sałatka z fasolki szparagowej i marchewki

Sałatka, którą jada się u  mojej babci. 
Nie miałam przepisu, ale udało mi się odtworzyć smak:)
Wykonanie proste a w smaku wykwintnie:)


Składniki:
  • pół kg fasolki szparagowej
  • 2-3 marchewki
  • 1 cebula (duża)
  • ocet winny 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny (świeżo zmielony)
  • cukier
Fasolkę i marchewki umyć. Fasolowym strączkom poodcinać końcówki:). Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną marchewkę obrać ze skórki i pokroić w plasterki, fasolkę pokroić na ok. 1,5 cm kawałki.Cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zanurzyć na 1 minutę we wrzątku (straci ostrość). Pokrojone warzywa wrzucić do miski. Przygotować sos z: 2 łyżek octu, 4 łyżek oliwy, 1 łyżki cukru, soli (według uznania, na początek pół łyżeczki - ilość można zwiększyć). Warzywa wymieszać z sosem i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę odstawić na godzinę do lodówki a potem zajadać;)

5 komentarzy:

  1. uwielbiam fasolkę szparagową a moja córeczka już idzie w moje ślady :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dorota20w - Mój Olek lubił jeść dosłownie wszystko tak do 2 roku życia a potem się "popsuł":)
    Paula - oj pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna ta sałatka, jutro zrobię taką do obiadu, i chyba na stałe u mnie zagości.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnemonique - bardzo mi miło, że zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń