piątek, 15 października 2010

Makaron z sosem pomidorowo-paprykowym

Makaron można by powiedzieć to jest to "co Tygryski lubią najbardziej". 
W każdej formie:)
Z okazji naszych cosobotnich wizyt na pobliskim ryneczku i niepohamowanej żądzy nabywania dużych ilości warzyw powstał makaron w wersji mega-warzywnej:) z głównymi bohaterami w rolach: Pan Pomidor i Pani Papryka:) 
Sos w smaku trochę a la leczo:)
Pyszny:)
Dziecko z pewnymi oporami, ale dało się skusić i nawet zjadło dość obfitą porcję:) 
Oby tak dalej....:) 


Składniki: 
  • pomidory żółte i czerwone (po 4 sztuki z każdego koloru)
  • 1 papryka czerwona (duża)
  • 1 papryka żółta (duża)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano (u mnie suszone, ale oczywiście może być świeże)
  • bazylia (u mnie suszona, ale oczywiście może być świeża)
  • sól
  • cukier
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • czerwona suszona papryka
  • oliwa (4-5 łyżek)
Dodatki:
  • makaron (kształt dowolny:))
  • ser (starty parmezan lub żółty)
Warzywa umyć. Pomidory obrać ze skórki i pozbawić zielonych końcówek, paprykę wydrążyć. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oliwie. Pomidory i paprykę pokroić w kostkę i dodać do podsmażonej cebuli i czosnku. Przyprawić dużą ilością bazylii, oregano, suszonej papryki, pieprzu i soli oraz cukrem (około 1 łyżeczki). Składniki dusić około pół godziny, a w tym czasie delektować się rozchodzącym się po całym domu cudownym zapachem:) Następnie przy użyciu blendera lekko zmiksować (ale tylko przez chwilę - nie chodzi o osiągnięcie efektu papki, a tylko o lekkie zagęszczenie sosu:))
Podawać z ulubionym makaronem i serem. 


Wpis bierze udział a akcji: Viva la pasta!

10 komentarzy:

  1. Włoska kuchnia..i mój ulubiony makaronik plus ser pomidorowy i serek żółty..pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Synesthesio, Sajgonko - Pychotka to fakt:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super kolor wyszedł po wymieszaniu żółtych i czerwonych papryk i pomidorów. Rzeczywiście, to jest to, co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - o tak:) i nawet Łucja też już to wie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. smaczny makaronowy obiad. lubię też.

    OdpowiedzUsuń
  6. Makaron to wynalazek niebiański, a sosy pomidorowe to już wręcz anielskie smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taki makaron, ale nigdy nie dodawałam papryki. Podoba mi się taka innowacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieprz najlepiej dodawać na koncu ponieważ gorzknieje

    OdpowiedzUsuń