niedziela, 17 października 2010

Kurczak w pomarańczach

Kurczak to u nas w domu takie typowo "męskie danie":)
Zawsze gwarantuje sukces:) i zadowolenie płci przeciwnej. 
Tym razem w owocowej otoczce. 
Wybór padł na pomarańcze. 


Składniki:
  • pałki z kurczaka (u mnie 5 sztuk)
  • 3 pomarańcze
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz czarny 
  • suszona czerwona papryka 
  • odrobina cynamonu
Dodatki - zapiekanka z warzyw
  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 3 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa 3-4 łyżki
Pałki z kurczaka obgotować w osolonej wodzie z dodatkiem: ząbka czosnku, liścia laurowego, dużej ilości pieprzu i papryki. 
W tym czasie przygotować warzywa do zapiekania. Umyć, obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu (3-4 łyżki oliwy). Posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Pomarańcze wyszorować i obrać ze skórki w ten sposób żeby powstały spiralki, którymi należy owinąć każdą pałkę. 




Pozostałą część pomarańczy pokroić na plasterki i poukładać w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa (można lekko podlać wodą), posypać odrobiną cynamonu.
Warzywa i kurczaka piec razem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku - około godziny. 



4 komentarze:

  1. ciekawa jestem takiego pomarańczowego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem ciekawa, nigdy nie robiłam w ten sposób :) Wygląda bardzo ładnie i pewnie dobrze smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uhm kurczaczek..co prawda właśnie pochłonęliśmy kurczaka w curry i cynamonie ale była i marchewka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pomarańczami jeszcze nie próbowałam chociaz gdzieś mam taki przepis:)

    OdpowiedzUsuń