piątek, 10 września 2010

Zupa ziemniaczano-porowa na mleku

Dzisiaj trochę inspiracji z kuchni francuskiej - takiej w najprostszej wersji:).
Zupka pożywna a jednocześnie bardzo lekka:) Doskonała na jesienną pogodę.










Składniki:
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1 duży por
  • 2-3 łyżki masła
  • 0,5 l mleka
  • sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatałowa
  • woda
Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Pora przekroić na pół i pokroić w plasterki. W garnku poddusić na maśle pora i zalać wodą (niezbyt duża ilość, lepiej jak zupa pozostaje gęsta). Gotować około pół godziny. Dodać ziemniaki, doprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem cytrynowym. Wlać mleko i gotować jeszcze 15 minut.

6 komentarzy:

  1. Por z mlekiem? Hmm..brzmi interesująco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Francuzi uwielbiają takie połączenia:)Mi też odpowiadają:) Chociaż bardziej jest znana "zupa cebulowa na mleku":)

    OdpowiedzUsuń
  3. ,,zupa cebulowa na mleku''-umiem to powiedzieć po ichniemu,Ania mnie nauczyła jak byłam małym smarkiem :)ładne tło:))

    OdpowiedzUsuń
  4. O Rybitku nie wiedziałam, że pamiętasz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie ...a mnie teraz strasznie ciągnie w strone pora, cebuli itp warzyw:) buziolek

    OdpowiedzUsuń