sobota, 11 września 2010

Kotleciki jajeczne

Zarówno mój mąż jak i syn zapytani co by zjedli na obiad z reguły odpowiadają "kotlet i ziemniaki". Osobiście nie jestem fanką częstego jedzenia kotletów więc staram się tworzyć nowe wersje tej potrawy.
W dzisiejszej odsłonie kotleciki jajeczne:)

Składniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • szczypiorek lub koperek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia
Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można też pokroić w drobną kosteczkę). Posiekać szczypiorek lub koperek (może być też wersja mieszana) i dodać do jajek. Wbić surowe jajko i doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na złoto z obu stron.

Kotleciki mogą stanowić samodzielną przekąskę, ale też podane z ziemniakami i surówką dobrze sprawdzają się jako II danie.

3 komentarze:

  1. ciekawe te jajeczne kotleciki;)nigdy jeszcze nie robiłam takich

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :D właśnie zrobiłam te kotleciki jajeczne bardzo proste smaczne i tanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę:) Poleca również kotleciki ziemniaczane;)

    OdpowiedzUsuń