czwartek, 9 września 2010

Sałatka ze smażoną cukinią


Sezon na cukinię trwa:) Uwielbiam to warzywo. Tym razem wystąpiło u nas w wersji smażonej w plastrach i dodanej do sałatki z różnych warzyw. Świetne jako osobne danie, ale i też jako dodatek do II dania.

 Składniki:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 pomidory
  • kilka rzodkiewek
  • 1/3 sałaty lodowej
  • koperek
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Cukinię umyć i pokroić (bez obierania i wydrążania środka) na plastry 0,5 cm. Smażyć na oliwie z oliwek i przyprawić solą, pieprzem i odrobiną bazylii i oregano. Po usmażeniu wystudzić. Osobno przygotować pozostałe warzywa. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kawałki. porwać sałatę lodową (ja w sumie pokroiłam bo lodowej jakoś to nie szkodzi:), pokroić rzodkiewki i posiekać koperek. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i na koniec dodać smażoną cukinię wraz z aromatyczną oliwą ( oliwy leję dużo bo lubię sosik jaki się wytwarza podczas smażenia:)). Całość wymieszać.

Wpis bierze udział w akcj Smacznie i pomidorowo

4 komentarze:

  1. Dobry pomysł:) Ja lubię takie plasterki smażone w cieście.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też takie lubię:) Albo w bułeczce tartej i jajku usmażone na maśle i to na chleb:) Smak dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznie i cukiniowo ;)uwielbiam cukinie, smażoną , pieczoną (faszerowana najbardziej) ale jest też przyjemnym dodatkiem do zup :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm faszerowana. Też za mną chodzi:)

    OdpowiedzUsuń