Sezon na cukinię trwa:) Uwielbiam to warzywo. Tym razem wystąpiło u nas w wersji smażonej w plastrach i dodanej do sałatki z różnych warzyw. Świetne jako osobne danie, ale i też jako dodatek do II dania.
Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
kilka rzodkiewek
1/3 sałaty lodowej
koperek
kilka łyżek oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
Cukinię umyć i pokroić (bez obierania i wydrążania środka) na plastry 0,5 cm. Smażyć na oliwie z oliwek i przyprawić solą, pieprzem i odrobiną bazylii i oregano. Po usmażeniu wystudzić. Osobno przygotować pozostałe warzywa. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kawałki. porwać sałatę lodową (ja w sumie pokroiłam bo lodowej jakoś to nie szkodzi:), pokroić rzodkiewki i posiekać koperek. Wszystkie warzywa wrzucić do miski i na koniec dodać smażoną cukinię wraz z aromatyczną oliwą ( oliwy leję dużo bo lubię sosik jaki się wytwarza podczas smażenia:)). Całość wymieszać.
Dobry pomysł:) Ja lubię takie plasterki smażone w cieście.
OdpowiedzUsuńJa też takie lubię:) Albo w bułeczce tartej i jajku usmażone na maśle i to na chleb:) Smak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i cukiniowo ;)uwielbiam cukinie, smażoną , pieczoną (faszerowana najbardziej) ale jest też przyjemnym dodatkiem do zup :)
OdpowiedzUsuńMmmm faszerowana. Też za mną chodzi:)
OdpowiedzUsuń