środa, 8 września 2010

Pizza na cienkim cieście - różne smaki

Pizzę uwielbiamy rodzinnie. Testowaliśmy wiele ciast, ale to cienkie i chrupiące, które znalazłam u Oli w 2 smakach zgodnie okrzyknęliśmy NAJLEPSZYM:) Jest takie typowo włoskie więc polaliśmy je sosem pomidorowym i obłożyliśmy serem, pomidorami, oliwkami i  szczypiorkiem. Była też pizza ze śliwkami. Następne zaplanowaliśmy z owocami morza - Olek uwielbia małże. Czuję, że na dobre rozpoczął się u nas sezon na pizzę:)

Składniki ciasta:

• torebka suchych drożdży (7 g)

• 400 g mąki


• niepełna szklanka ciepłej wody


• 2 łyżki oliwy z oliwek


• pół łyżeczki soli


• łyżeczka cukru
 
Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. Rozwałkować ciasto na cienkie placki (my robiliśmy kilka małych, ale ogólnie  z tej porcji wychodzą 2 duże). Posmarować sosem pomidorowym (w wersji uproszczonej ketchup wystarczy:)) i obłożyć ulubionymi dodatkami. Piec w temp. 180 stopni 15 minut.
 
 
 Do zrobienia tej pizzy zainspirowała mnie Paula. Śliwki na pizzy są naprawdę rewelacyjne.

A to wersja Olka. Pieczone żółte pomidory na pizzy mogą być. Tylko surowe "śmierdzą":)






A to wersja "zgodne małżeństwo". Oboje z Piotrem lubimy pomidory, ser, szczypiorek i czarne oliwki:)






Wpis bierze udział w akcji Smacznie i pomidorowo

2 komentarze:

  1. domowa pizza to ten rodzaj rozpusty na który czasem pozwalam sobie z synkiem :)) Mój 2,5 latek uwielbia pizzę, a taką domową mogę mu czasem z czystym sumieniem zaserwować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. milk_chocolate84 - my czasem "grzeszyliśmy" zamawiając pizzę w pobliskiej pizzerii, ale nie ma porównania (oczywiście domowa jest o niebo lepsza, zdecydowanie łatwiej strawna). Poza tym doskonała forma zabawy z dzieckiem. I 100% pewność, że dodatki, które samo wybrało będą zjedzone:)

    OdpowiedzUsuń