wtorek, 7 września 2010

Zupa porowo-dyniowa z curry

Typowa jesienna zupka-krem - pachnąca ogrodem, a jednocześnie z orientalną, rozgrzewającą nutą. Moim chłopcom bardzo smakowała. A mały to nawet sporą dokładkę zjadł:)

Składniki:
  • 1 średni por
  • dynia (około 1 kg)
  • 1 marchewka
  • oliwa
  • curry, liść laurowy, ewentualnie sól, pieprz
  • na kluski lane (2 jajka i mąka pszenna - około pół szklanki)
Ugotować pora, marchewkę i dynię, dodać oliwę. Zmiksować składniki po wcześniejszym wyłowieniu liścia laurowego:), doprawić curry i ewentualnie solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu przygotować ciasto na lane kluski (zmiksować 2 jajka i dodawać mąkę - ciasto ma być konsystencji gęstej śmietany). Kluski wlewać do zupy i gotować kilka minut. Żeby osiągnąć kluski lane w "pociągłych kształtach" polecam wlewanie ich przez lejek:)

3 komentarze:

  1. taką aromatyczną jesień to ja lubię bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za jesienią nie przepadam, ale za smakami jesieni baaaardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w tym roku jeszcze nie robiłam nic z dyni ale taką zupkę pamiętam z zeszłego sezonu dyniowego :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń