poniedziałek, 6 września 2010

Szarlotka na bardzo kruchym cieście - Amelii


To moja ulubiona wersja szarlotki. Jak dotąd nie jadłam lepszej:) Ma ona sporą rzeszę fanów, a największą w postaci mojej koleżanki Anety (Amelii), z którą teraz niestety nie jest mi dane się widywać. Amelio - chociaż w formie wirtualnej - spora porcja na Twój talerzyk:) Smacznego:)











Składniki:

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 ugotowane żółtka
  • 3 surowe żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • bułka tarta do posypania spodu ciasta
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • łyżka cynamonu
  • 0,5 szklanki cukru
Piana:
  • 3 białka jajek
  • 2 łyżki budyniu w proszku (śmietankowego, waniliowego)
  • 5 łyżek cukru
Ugotować jajka. Żółtka rozdrobnić i wrzucić do miski a białka spożytkować w dowolny sposób np. na kanapkę:) Do miski wsypać mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia oraz wrzucić miękkie masło. Zagnieść składniki i  z1/3 ciasta uformować w kulę a następnie włożyćdo zamrażarki (będzie tarkowana na wierzch).
Jabłka obrać, wydrążyć i starkowac na dużych oczkach. Dodać cukier i cynamon i przez 10 minut poddusić - tak żeby trochę soku odparowało.
Z  białek, cukru i budyniu ubić pianę.
Tortownicę (u mnie 26 cm średnicy) wyłożyć ciastem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę jabłkową a następnie pianę. Na wierzch starkować (na grubych oczkach) schłodzone ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni.


Szarlotka ta (jak zresztą inne) ma tę cechę, że bardzo szybko znika. Ale ten egzemplarz to już pobija wszelkie rekordy:)
Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka

11 komentarzy:

  1. Zapisuję przepis, muszę spróbować. Szarlotki i serniki to moje ulubione ciasta:)U mnie zresztą na blogu w tej chwili też jest szarlotkowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam:) i już nie mogę się doczekać kiedy znowu "zaszarlotkuję":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeej, jak ostatnio jabłkowo tu.
    Pyszna szarloteczka;)

    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam szarlotki. Czas to zmienić,pysznie wygląda.
    Chciałabym Cie zaprosić do zabawy na lubienie, zasady są proste:
    napisz kto przyznał Ci tę nagrodę,
    wymień 10 rzeczy, które lubisz,
    przyznaj tę nagrodę 10 innych blogerom i poinformuj ich komentarzem
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam ostatnio ochotę na taką bezową szarlotkę i proszę...mam :) Co prawda wirtualnie - ale zawsze jest ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, bardzo żałuję, że nie jest mi dane znów spróbować Twojej szarlotki. Mam nadzieję, że w końcu uda nam się spotkać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amelia:) - cieszę, się, że ją znalazłaś:)

      Usuń
  7. Piekłam i potwierdzam , szarlotka wspaniała !!!! Sylwia

    OdpowiedzUsuń