poniedziałek, 20 września 2010

Makaron tagliatelle z sosem warzywno-mięsnym

Przed powstaniem tej potrawy powstał mały spór rodzinny, ponieważ ja miałam ochotę na makaron z sosem typowo warzywnym a mój Szanowny Małżonek domagał się mięsa:)
Dziecko nie zajmowało w tej dyskucji żadnego stanowiska choć wiadomym było, że trzyma z tatą jako typowy mięsożerca:)
Poszliśmy na kompromis i powstał sos warzywny z dodatkiem mięsa mielonego. Wyjątkowo udany i smaczny kompromis:)
Co do rodzaju makaronu i zwieńczenia dzieła parmezanem nie było żadnych sporów:)
Coś jest w daniach z makaronem, że wyzwalają takie emocje...:)


Składniki:
  • 250 g makaronu Tagiatelle (oczywiscie mogą być też inne kształty)
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 średnia czerwona paryka
  • 1 średnia żółta paryka
  • 1 średnia cebula
  • mały pęczek natki pietrzuszki
  • przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo zmielony, papryka ostra, bazylia, oregano
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek winogron
  • tarty parmezan
Na patelni podsmażyć mięso mielone z dodatkiem oliwy. Cebulę i pomidory obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do smażącego się mięsa. Papryki oczyścić z nasion i też pokroić w niedużą kostkę. Dodać do mięsa i pozostałych warzyw i przyprawić przyprawami (według uznania). Dusić około 20 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Dusić jeszcze przez chwilkę. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. Posypać parmezanem.


Wpis bierze udział w akcji: Viva la pasta!

5 komentarzy:

  1. :) makaron ma wielu zwolenników:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja bym stanęła po Twojej stronie i wybrała sos warzywny :-) ale dobrze, że istnieją takie pyszne kompromisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja tam zjadłabym obie wersje a na koniec wymieszała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapowiada się przepyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń