środa, 25 sierpnia 2010

Pomidorowa - krem

Kremowa pomidorowa  w pełni zaakceptowana przez "małego konsumenta". W składzie inne warzywa, ale jakoś nie przeszkadzały:)


















Składniki:
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 łyżki oliwy
  • krojone pomidory (z kartonika lub puszki)
  • ząbek czosnku
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, bazylia
  • mały koncentrat pomidorowy
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • ulubiony makaron
Włoszczyznę ugotować z dodatkiem oliwy (może być też wersja z kostką rosołową) i przyprawami oraz ząbkiem czosnku. Dodać krojone pomidory. Wyłowić liść laurowy i ziele angielskie i całość zmiksować. Dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę gotować. Podawać z dodatkiem makaronu o ulubionym kształcie oraz śmietaną lub jogurtem. Proste, ale jakie smaczne:)

Wpis bierze udział w akcji: Smacznie i pomidorowo

5 komentarzy:

  1. rewelacja! pomidorowa to pyszny klasyk

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jest to co prawda moja najbardziej ulubiona zupa, ale jest naprawdę pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, bardzo łatwy. :) W jakiej ilości wody ugotować włoszczyznę/rozpuścić kostkę rosołową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej ugotować włoszczyznę zalewając ją wodą do przykrycia wszystkich składników. Zawsze można ilość wody zwiększyć:), a chodzi o to żeby zupa była gęsta.

      Usuń