piątek, 27 sierpnia 2010

Babka ziemniaczana

Uwielbiam wszelkiego rodzaju potrawy z ziemniaków. Znam też sporą ilość ich wielkich fanów:) Zastanawiałam się - babka czy placki ziemniaczane, ale zrezygnowałam ze stania przy patelni:)















Składniki: (zapiekałam w dużej brytfance)
  • 1,5 kg ziemniaków
  • boczek lub kiełbasa (ilość pozostawiam preferencjom konsumentów:))
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki (może być więcej w zależności od "wodnistości" ziemniaków)
  • majeranek, tymianek
  • sól pieprz
  • odrobina oliwy
Ziemniaki zetrzeć na tarce lub zmielić (ja w tej wersji skorzystałam z robota kuchennego i dużych oczek, ale można też zetrzeć na małych). Drobno pokrojoną cebulę oraz boczek lub kiełbasę lekko podsmażyć i dodać do ziemniaków. Wsypać mąkę, wbić jajka i całość wymieszać. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i tymiankiem. Przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego lekko skropionego oliwą. Zapiekać około godziny (w zależności od wielkości naczynia oraz grubości babki) w 200 stopniach. Podawać z sosem jogurtowo-czosnkowym lub grzybowym.

7 komentarzy:

  1. babka ziemniaczana? hmm... zrezygnowac ze stania przy patelni na rzecz takiego rarytasu? oj, jasne że tak! ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale na placki ziemniaczane i tak mam ochotę więc pewnie niebawem postoję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda na to,że wyżej podany przepis na babkę je się na surowo... Ciekawe,jeszcze nie próbowałem takich wynalazków. no,chyba że ktoś gdzieś kiedyś z góry ustalił,że słowo ,,zapiekać" oznacza jakiś konkretnie określony czas tej czynności i niektórzy kucharze o tym po prostu nie wiedzą...Pewnie wagarowali jak ta lekcja się odbywała.Właśnie robię sobie taką potrawę na obiad,ale będę musiał skorzystać z innego przepisu na innej stronie.Narapa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro zapiekałam to chyba jednak nie na surowo. Przepis uzupełniłam o czas i temperaturę. Czas jest jednak orientacyjny - wszystko zależy od wielkości użytego naczynia i grubości zapiekanej babki.

      Usuń