niedziela, 29 sierpnia 2010

Szarlotka kanadyjska

Ta szarlotka już od dawna za mną chodziła:) Pierwotny przepis (Kanadyjska szarlotka Froda z dodatku do Gazety Wyborczej - Kulinarny Atlas Świata 7/8) nieco zmodyfikowałam a efekt polecam:) Ciasto jest wilgotne i bardzo jabłkowe a na wierzchu tworzy się chrupka, cukrowa skórka:)




Składniki:
  • 4 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 8 dag masła
  • 1,5 szkanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • cukier puder do posypania ciasta
  • łyżka masła i bułka tarta do wysypania tortownicy
Obrane jabłka należy pokroić w grubą kostkę. Do miski wsypać mąki, proszek do pieczenia oraz sól i dodać pokrojone masło. Rozcierać składniki palcami (powstanie kruszonka). Do kruszonki dodać jabłka i cukier (1,5 łyżki cukru należy odłożyć na posypkę) oraz jajka ubite z mlekiem. Całość wymieszać łyżką i przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypać pozostawionym cukrem.
Piec 45 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Wpis bierze udział w akcji Sezon na jabłka.

7 komentarzy:

  1. Mmm pychota:)teraz będzie sezon na jabłuszka to poszalejesz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka. och, sama ta nazwa powoduje u mnie ślinotok xd

    OdpowiedzUsuń
  3. jesień i jabłka z działki :) czas na szarlotki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Putek - pewnie, że tak:), Karmel-itko - u mnie też:), Olu - co prawda nie z działki bo nie posiadam, ale z "zaprzyjaźnionego sklepiku osiedlowego":), Olciaky - :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. drukuję i próbuję :) Jabłek u mnie będzie niedługo pod dostatkiem więc już zbieram przepisy na ich wykorzystanie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieklam i nie zdazylam zrobic fotek.Ciasto pyszne ,mieciutkie , pachnace , chrupiace - szybkie .To bedzie moj staly przepis bo naprawde super ciasto. Dziekuje za wspanialy przepis .Helcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Helcia - to szarlotka, do której warto powracać:) cieszę się, że Ci posmakowała.

      Usuń