niedziela, 25 lipca 2010

Ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe, tradycyjne w smaku jednak sporządzane inaczej niż mi się zdarzało do tej pory. Wersja o wiele prostsza w wykonaniu, bo nie wymaga zagniatania ręką:)

Składniki: (porcja na dużą blaszkę)
  • 4 szklanki mąki
  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju/oliwy
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • składniki na kruszonkę (3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 6 łyżek mąki)
  • owoce sezonowe lub dżem
Jajka ubić z cukrem. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, na mąkę wsypać rozkruszone drożdże i wlać ubite z cukrem jajka, wlać mleko oraz olej i całość posypać 2 szklankami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Po 2 godz. wymieszać ciasto drewnianą łyżką i wyłożyć na blaszkę. Na wierzchu wyłożyć owoce lub rozsmarować łyżką dżem ( w moim cieście truskawkowy własnej produkcji:)). Ciasto posypać kruszonką i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 min w 180 stopniach.

Zobaczyć zadowolenie w oczach (konsumujących ciasto) syna i męża bezcenne:)

6 komentarzy:

  1. O matko jakie to musiało być pychotne z Twoim dżemikiem:)ja się zastanawiam nad położeniem twarogu

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobry pomysł. Też następnym razem z twarogiem zrobię. Dzięki za pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już piekliśmy ciasto z tego przepisu dwa razy, ze śliwkami.

    Super przepis, mało pracy, efekt wspaniały ! Bardzo polecam !
    Pozdrawiam - Sylwia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia - drożdżowe ze śliwkami jest super! :)

      Usuń
  4. Witam, czy przed przykryciem ściereczķą wymieszać składniki?

    OdpowiedzUsuń