poniedziałek, 28 czerwca 2010

Pierogi z truskawkami

Uwielbiam pierogi. Każdego rodzaju. Lata nie wyobrażam sobie bez tych na słodko, z owocowym nadzieniem. 
Ciasto na pierogi dokładnie takie samo jak w pierogach z twarożkiem.






Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • opcjonalnie 1 łyżka oliwy
  • woda (wrzątek) (około 1 szklanki, ale czasem i więcej)
  • truskawki - około 500 g (najlepiej średniej wielkości)
Zagotować w czajniku wodę. Do miski wsypać mąkę i wbić całe jajko. Jajko wymieszać z mąką przy pomocy łyżki. Wlewać wodę i mieszać ciasto łyżką. Odczekać chwilę aż lekko ostygnie i wymieszać ciasto ręką - ma być miękkie i lekko sprężyste (ja uwielbiam ten moment bo ciasto jest cieplutkie i miło wygrzewa dłonie, można też dodać oliwę). Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na placek 2-3 mm. Wykrawać kółka (najlepiej się sprawdza tradycyjna szklanka). 


Na środku kółka kłaść owoc (truskawka). Sklejać brzegi do góry, w zależności od kształtu owocu wychodzą z reguły 3-4 zlepienia. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut.
Podawać ze śmietaną i cukrem.

Bardzo lubię pierogi z owocami, ale niestety z aprobatą ze strony dziecka jeszcze się nie spotkały:)

Aktualizacja wpisu z dnia 17.06.2012 -  po upływie dwóch lat Olek zajada pierogi z truskawkami z ogromnym apetytem:) 

6 komentarzy:

  1. Myślałam,ze wrzucasz przepisy potraw,które Olek chętnie zjada :D ale czego nie zje teraz...zje później

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepisy są na "potrawy przetestowane na rodzinie", ale nie zawsze test jest pozytywny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu,
    to dobrze,że synek polubił pierogi z owocami.
    Bo jak nie lubić takich pyszności...
    Ja je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - mnie też to bardzo cieszy:) Sama uwielbiam i jak widać niedaleko pada jabłko od jabłoni:)

      Usuń
  4. Ciekawy kształt pierożków jeszcze takiego nie widziałam:) Na pewno smaczne, jak wszystkie potrawy, które robisz:)
    Paulina

    OdpowiedzUsuń