Uwielbiam pierogi. Każdego rodzaju. Lata nie wyobrażam sobie bez tych na słodko, z owocowym nadzieniem. Ciasto na pierogi dokładnie takie samo jak w pierogach z twarożkiem. Składniki:
0,5 kg mąki pszennej
1 jajko
opcjonalnie 1 łyżka oliwy
woda (wrzątek) (około 1 szklanki, ale czasem i więcej)
truskawki - około 500 g (najlepiej średniej wielkości)
Zagotować w czajniku wodę. Do miski wsypać mąkę i wbić całe jajko. Jajko wymieszać z mąką przy pomocy łyżki. Wlewać wodę i mieszać ciasto łyżką. Odczekać chwilę aż lekko ostygnie i wymieszać ciasto ręką - ma być miękkie i lekko sprężyste (ja uwielbiam ten moment bo ciasto jest cieplutkie i miło wygrzewa dłonie, można też dodać oliwę). Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na placek 2-3 mm. Wykrawać kółka (najlepiej się sprawdza tradycyjna szklanka).
Na środku kółka kłaść owoc (truskawka). Sklejać brzegi do góry, w zależności od kształtu owocu wychodzą z reguły 3-4 zlepienia. Gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu około 3 minut. Podawać ze śmietaną i cukrem. Bardzo lubię pierogi z owocami, ale niestety z aprobatą ze strony dziecka jeszcze się nie spotkały:) Aktualizacja wpisu z dnia 17.06.2012 - po upływie dwóch lat Olek zajada pierogi z truskawkami z ogromnym apetytem:)
Myślałam,ze wrzucasz przepisy potraw,które Olek chętnie zjada :D ale czego nie zje teraz...zje później
OdpowiedzUsuńPrzepisy są na "potrawy przetestowane na rodzinie", ale nie zawsze test jest pozytywny:)
OdpowiedzUsuńAniu,
OdpowiedzUsuńto dobrze,że synek polubił pierogi z owocami.
Bo jak nie lubić takich pyszności...
Ja je uwielbiam!
Amber - mnie też to bardzo cieszy:) Sama uwielbiam i jak widać niedaleko pada jabłko od jabłoni:)
UsuńCiekawy kształt pierożków jeszcze takiego nie widziałam:) Na pewno smaczne, jak wszystkie potrawy, które robisz:)
OdpowiedzUsuńPaulina
Paulina - moja babcia takie robi:)
Usuń