Ciasto dla wielbicieli kremówek.
Zdecydowanie.
Również dla zwolenników ciast czekoladowych, kajmaku i orzeszków.
Zaliczam się do wszystkich wyżej wymienionych.
A Wy?
Składniki biszkoptu (blaszka 33 cm x 23 cm):
Masa budyniowa
Zdecydowanie.
Również dla zwolenników ciast czekoladowych, kajmaku i orzeszków.
Zaliczam się do wszystkich wyżej wymienionych.
A Wy?
Składniki biszkoptu (blaszka 33 cm x 23 cm):
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przy pomocy łyżki wymieszać z mąkami i kakao. Ciasto przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić i przeciąć w poziomie na 2 równe warstwy.
Masa budyniowa
- 1 litr mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g masła
- opcjonalnie szczypta kurkumy (masa wychodzi wtedy bardziej żółta niż w kremówce)
W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem) Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń.
Dodatki:
- puszka masy kajmakowej (400 g)
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Ciasto przełożyć masą budyniową i na wierzch rozsmarować masę kajmakową (podgrzana lepiej się rozsmarowuje). Posypać orzechami. Schłodzić w lodówce.
O mniam:)
OdpowiedzUsuń:) o tak:)
Usuńale smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńApetyczne zestawienie smaków.
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam:)
Usuńpysznie wygląda ;d
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńo rety, jutro wpadam na kawkę i kawałek tego cudeńka ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie:)
Usuńmoja dobra koleżanka zawsze takie robi na święta, smak jest boski!!! Jak dobrze, że Wielkanoc już wkrótce :)
OdpowiedzUsuńna święta to go raczej nie zrobię, bo po kawałku już nie ma się na nic siły:)
UsuńW kremie nie powinna być łyżka mąki pszennej, zamiast szklanki?
OdpowiedzUsuńJest prawidłowo. Wychodzi gęsty budyń (jest go dużo, bo na litr mleka), który uciera się z kostką masła.
UsuńO mniam, smaczne ciasto !:)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowało:)
UsuńOj to ja z wielką przyjemnoscią zjadłabym z Tobą kawałek tego ciacha:). Pozdrawiam ciepło Aniu:)
OdpowiedzUsuńJa również chętnie skonsumowałabym w Twoim towarzystwie:)
UsuńTakie tu smakowite rzeczy prezentujesz :))) Ja wczoraj piekłam bułeczki cynamonowe z Twojego przepisu. Wyszły wspaniałe a dzisiaj, podgrzane w kuchence mikrofalowej, także smakują wybornie. Pozdrawiam Sylwia.
OdpowiedzUsuńWidziałam komentarz do bułeczek. Dzisiaj i ja mam na nie wielką ochotę:) Chyba zrobię na kolację:)
UsuńPyszności, zjadłabym kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńOj, jak pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAniu, wygląda niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam trzymajac sie przepisu,ale masa budyniowa wyszła mi rzadka :(
OdpowiedzUsuńTeż mi się wcześniej zdarzało, że masa budyniowa wychodziła rzadka. Masło musi być naprawdę bardzo dobrze utarte, a budyń (powinien być bardzo gęsty - był?) dobrze schłodzony i dodawany małymi porcjami.
UsuńPycha wychodzi jeżeli zamiast orzechow wloskich da się ziemne polaczenie słodkiego ze slonym rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wtedy smakowo idzie w kierunku snickersa. Mniam:)
UsuńBioszkopt bez proszku do pieczenie uda się???
OdpowiedzUsuńOd lat nie piekę biszkoptów z proszkiem. Polecam obejrzeć filmik http://www.youtube.com/watch?v=TYcLa6Ifs08
UsuńBiszkopt się nie udał bez proszku :(
OdpowiedzUsuńMusiała być jakaś inna przyczyna niż brak proszku. Biszkopty go naprawdę nie wymagają.
UsuńCzy zamiast budynie śmietankowego mogę użyć waniliowego?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
Usuńjak zrobic krem krok po kroku pilne bo biszkopt juz jest
OdpowiedzUsuńKrok 1. 1,5 szklanki mleka zmiksować z mąkami, ( 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
Usuń1 szklanka mąki pszennej), budyniem i jajkiem - tak żeby nie było grudek
Krok 2. W garnku zagotować pozostałe mleko z cukrami i małym strumieniem wlewać mleko wymieszane z dodatkami, cały czas ubijając (ręczną trzepaczką bądź mikserem)
Krok 3. Ostudzić.
Krok 4. Masło w temperaturze pokojowej dokładnie utrzeć przy pomocy miksera i małymi porcjami dodawać ostudzony budyń
Krok 5. Masę wylać na spód ciasta
Ciasto wyszło mi smaczne ale pół dnia walczyłam z kremem, który wyszedł za rzadki. I tak zmniejszyłam ilość mleka a zwiększyłam ilość mąki gotują ponownie budyń. Wcale nie wyszedł taki sztywny a po dodaniu masła krem był rzadki (nie katastrofalnie) ale nie na tyle gęsty, żeby dało się ładnie kroić. Ratowanie go żelatyną niewiele pomogło ale w domu zajadaliśmy ze smakiem. Trochę boje się zanieść go do pracy bo koleżanki mam wybredne.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSzczerze nie polecam. Ciasto nie udane
OdpowiedzUsuńNie udane z jakiego powodu?
UsuńLitr mleka to za dużo. Masa wyszła rzadka
OdpowiedzUsuńZ 500 ml mleka gotuje się budyń z torebki. Tu na litr mleka jest budyń + łyżka mąki ziemniaczanej + szklanka mąki pszennej - to wychodzi bardzo gęste.
UsuńChyba, że problem powstał w momencie ucierania z masłem...