poniedziałek, 17 stycznia 2011

Rosół wołowy z kostkami z kaszy manny

Cieplutki.
Pachnący.
Dla urozmaicenia z żółtymi kostkami z kaszy manny.
Rosół nigdy się nie znudzi.


Składniki:
  • 0,5 kg rozbefu wołowego
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 g kaszy manny
  • łyżeczka masła
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Do średniej wielkości garnka wrzucić umyte i pokrojone na kawałki mięso i gotować z dodatkiem soli, pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego i oczywiście wody:) aż mięso będzie miękkie. Sukcesywnie ściągać "szumki" pojawiające się na powierzchni. 
Cebulę opalić nad ogniem:) i dodać do gotującego się mięsa. Ja nadziewam cebulę na widelec i opalam ją nad gazem z braku innego źródła otwartego ognia:) Nadaje ona ładnego koloru i posmaku - ale jej dodanie można potraktować fakultatywnie:)
Marchewki, pietruszkę i selera umyć, obrać i pokroić w kosteczkę lub plastry. Dodać do mięsnego wywaru i gotować do uzyskania miękkości przez warzywa.
Kaszę mannę ugotować na gęsto z dodatkiem soli i łyżeczki masła oraz kurkumy (w ten sposób uzyskamy żółtą kaszkę). Ugotowaną kaszę wylać do płaskiego naczynia uzyskując 1-2 cm warstwę. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kaszę pokroić na kwadraciki. 









Porcje kwadracików układać w głębokich talerzach i zalewać rosołem. 
Podawać z natką pietruszki.



6 komentarzy:

  1. fajna ta masa :)
    a kurkuma nadaje jej śliczny kolor

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula-dzięki:)
    Chantel - przyznaję,że gdyby mi ktoś to zdjęcie pokazał to nie powiedziałabym, że to kaszka manna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. rosół z takimi kostkami zawsze przypomina mi wakacje u Babci;ależ to smakuje!
    pozdrowienia
    m.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybo - ja właśnie u babci taki rosół z kostkami jadałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kluseczki jak polenta, super, ale wybacz, nie znoszę żadnego rosołu!!! Niestety w tej kwestii jestem w innej grupie :)

    OdpowiedzUsuń