sobota, 15 stycznia 2011

Kokosanki


Ostatnio nie wychodziły mi ciasteczka. Stwierdziłam, że nie mam do nich ręki i że zawieszam działalność w tym temacie. Jednak mąż podrzucił mi temat: KOKOSANKI i od razu taka mała żaróweczka zaświeciła mi w głowie:)
I odzyskałam wiarę:) w pieczenie miniaturowych słodkości. 
Kokosanki wyszły przepyszne.






Składniki na 1 dużą blachę ciasteczek:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W garnku rozpuścić masło z cukrem.
Mieszać nie dopuszczając do przypalenia się. 
Dodać mleko. 






Wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Chwilę przestudzić. 







Do powstałej gęstej masy dodać ubite z mąką ziemniaczaną białka i również dokładnie wymieszać.





Z masy formować kulki i nadawać im dowolny kształt (mogą też pozostać kulki).




Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

12 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam kokosanki. U mnie w domu znikają na tyle szybko, że przed wyciągnięciem kolejnej blachy z piekarnika nie ma śladu po poprzedniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. i właśnie teraz polubiłam (znów) kokosa.
    Mmm..

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, piekę kokosanki trochę z innego przepisu, ale Twój brzmi bardzo ciekawie ...

    OdpowiedzUsuń
  4. są przepyszne :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. bede dzisiaj robic:)) ale musze to napisac : hahahhahahaha filmik "na poprawe humoru" mnie rozwalil :))) poplakalam sie ze smiechu :)))pozdraiwam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza - powodzenia z kokosankami i smacznego:) Nie przypuszczałyśmy, że będziemy wzbudzać aż takie emocje:))

      Usuń
  6. Przed chwilą upiekłam,rzeczywiście pycha!!!!!!!!!!!!!!!!
    Są i d e a l n e,dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam, kokosanki są bardzo dobre. Sylwia.

    OdpowiedzUsuń