wtorek, 11 stycznia 2011

Makaron z łososiem

Dla fanów makaronu i dużych i małych. 
Olkowi bardzo smakowało:), tym bardziej, że przygotowałam tą potrawę na obiad po powrocie z basenu. 
Zniknęła ekspresowo wśród zachwytów obu moich dzielnych pływaków (Olek jeszcze nie umie pływać, ale pełen jest zapału i ma postanowienie nauczyć się podczas tegorocznych wakacji - mamy zamiar wybrać się na urlop nad jezioro, więc będzie okazja).
A poza tym Olek poprosił, żeby łosoś częściej się u nas na obiad pojawiał :) Małymi kroczkami rozszerzamy menu 6 latka:)
Przygotowanie makaronu nie zajmuje dużo czasu a efekt jest naprawdę godzien polecenia.


Składniki na 3 osoby:
  • 250 g surowego łososia
  • 150 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • śmietana 12%-18%
  • sól, pieprz
  • sok z 1/4 cytryny
  • 300 g ulubionego makaronu 
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki wody
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Czosnek obrać i również pokroić w plasterki. Oba składniki podsmażyć na oliwie. 

Łososia pokroić na małe plasterki i dodać do smażonych pieczarek i czosnku. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny oraz wodę i dusić przez ok. 5 minut. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki. Zagotować i wyłączyć. Podawać z ulubionym makaronem ( my najczęściej jadamy z Lubelli) ugotowanym al dente. 

Najlepiej w towarzystwie sałatki np. z sałaty lodowej, czarnych oliwek i pomidora z dodatkiem oliwy. 





5 komentarzy:

  1. hm...rewelacja!!!jako fanka i ryb i makaronu dostaję ślinotoku na sam widok tego!!! w podobny sposób przyrządzam makaron z tuńczykiem, który doprowadza mnie na wyżyny podniebiennych doznań :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyluś:) o tak z tuńczykiem też jest ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wszelkie makarony uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też z pewnością by smakowało :) Pyszne danie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności! bardzo lubię takie kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń