środa, 26 stycznia 2011

Kurczak w złotym sosie

"O, kurczak w złotym sosie" powiedział Olek, gdy zobaczył to danie:) i tym samym nadał mu nazwę:)
Zdjęcie może nie do końca oddaje złotawy kolor sosu, ale zapewniam, że tak było:), a to za sprawą 2 czarodziejskich składników - mrożonej dyni i curry:)
Ta "magiczna"potrawa bardzo nam posmakowała. Mięso z kurczaka było soczyste, a takie właśnie najbardziej lubimy.
Potrawa powstała przy udziale mrożonej dyni, ale w sezonie oczywiście zastępujemy ją świeżą:)




Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 200 g mrożonej dyni (w sezonie świeżej, pokrojonej w kostkę)
  • śmietana 12%
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki wody

Filety z kurczaka umyć i pokroić w paski lub małe kawałki. Podsmażyć na oliwie.
Podlać wodą i dodać zamrożoną dynię oraz łyżeczkę curry, sól i pieprz. Całość dusić  od czasu do czasu mieszając, do momentu, gdy dynia będzie miękka. 
Wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować i wyłączyć.
Podawać z ryżem.



4 komentarze:

  1. wspaniały jest ten złocisty sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie świeci się jakby był z drobinkami złota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim daniu nawet dynia mi nie straszna :] bardzo apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne!
    Dobry sposób na przekonanie mnie do dyni - jakoś łatwo ulegam takim dziecięcym perswazjom w stylu "złoty sos" :P

    OdpowiedzUsuń