wtorek, 25 stycznia 2011

Faszerowane ziemniaki

Proste, ale bardzo smaczne. 
Dla fanów ziemniaków i zapiekanek.
Świetne na zagospodarowanie "zawartości lodówki" zwłaszcza po weekendzie:)
Z pewnością dobrze się też odnajdzie jako ciepła przekąska podczas karnawałowego wieczoru.






Składniki na 3 osoby:
  • 6 dużych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 100 g pieczarek
  • 150-200 dag kiełbasek np. frankfurterek
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać ze skórki i przekroić na pół. Każdą połówkę wydrążyć (najwięcej jak to możliwe). 
Pieczarki i kiełbaski pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie doprawiając solą i pieprzem. Połówki ziemniaków wypełnić podsmażonymi kiełbaskami i pieczarkami i posypać po wierzchu startym żółtym serem.
Zapiekać 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

3 komentarze: