piątek, 17 grudnia 2010

Pierniczki na choinkę

I na nas przyszła pora z pierniczkami na choinkę. 
Upiekłam pierniki kiedy Olek był w szkole, a po jego powrocie (i po odrobieniu lekcji:)) zabraliśmy się za zdobienie. 
Zabawa była wspaniała. 
Nasza choinka w tym roku będzie smakowicie wyglądać:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • drożdże( 7 g suchych)
  • 25 g masła
  • kolorowe lukrowe pisaki do ozdabiania ciast

Wszystkie składniki wymieszać ręką i zagnieść ciasto. Nie ma potrzeby sporządzania rozczynu z drożdży w przypadku użycia suchych. Wałkować na grubość około 7-8 mm (im grubsze tym bardziej miękkie), wycinać dowolne kształty i układać na posmarowanej tłuszczem blaszce. 


Piec około 10 minut w temp. 180-190 stopni.
Pierniki przechowywać w blaszanej puszce:)
Ozdabiać na przykład przy pomocy pisaków lukrowych:)




5 komentarzy:

  1. A jak pachną ślicznie! :) Dzielnie trzymalismy się aby ich nie zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  2. My nie mieliśmy aż tak silnej woli:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu, jak pięknie przyozdobione są Wasze pierniczki! Może wypożyczymy od Was Olka na ozdabianie ciastek u nas ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. są świetne! takie choinkowe pierniczki smakują wyjątkowo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń