środa, 15 grudnia 2010

Racuszki jogurtowe


Racuszki jogurtowe doskonale zaspokoją "ochotę na coś słodkiego" w ramach deseru, ale też świetnie odnajdą się jako drugie danie po jakiejś pysznej, sycącej zimowej zupie. 
Przygotowuje się je naprawdę ekspresowo, smaży szybciutko. Wystarczy tylko dodać nieco śnieżnej bieli (z cukru pudru) i gotowe. 



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 jogurt naturalny (mały)
  • około 0,5 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia
Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy miksera. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść ciasto. Smażyć na złoto z obu stron. Najlepsze "prosto z patelni" obsypane obficie cukrem pudrem. Niebiańskie:)

5 komentarzy:

  1. ja lubię na serku homo :) tez są leciutkie i polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich racuszków jeszcze nie robiłam, a myślę że dla dziecka w sam raz. Muszę wypróbować :-)
    POzdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Przetestowałam owe racuchy z nutellą i dzemem truskawkowym...mmm pycha...ale i ' na slono' do sosiku miesnego tez sa bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A to jest świetna myśl wykorzystać je do mięsnego sosu:)

    OdpowiedzUsuń