czwartek, 2 grudnia 2010

Faszerowany pstrąg w migdałach

Przepisy świąteczne czas zacząć:)
Nie było do tej pory u mnie przepisu na rybę. 
Jadamy ryby dość często, ale tak się jakoś złożyło...:)
Dzisiaj pstrąg - bardzo lubimy go ze względu na delikatne mięso. 
Potrawa ta idealnie nadaje się na jedno z wigilijnych dań. 


Przy okazji tego przepisu polecam Wam lekturę artykułu: http://www.babyboom.pl/rodzina/swieta_swieta/swiateczne_menu/swiateczne_hity_kulinarne_przepisy_blogerek.html



Składniki na 4 osoby:
  • 4 średnie pstrągi
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  •  0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  •  100 g białego ryżu (ugotowanego z dodatkiem soli)
  •  garść suszonych śliwek
  •  garść migdałów (całych)
  •  małe opakowanie płatków migdałowych
  •  przyprawy: zioła prowansalskie, suszona mięta, sól, pieprz biały
  •  50 g masła
  •  wykałaczki
Pstrągi (wypatroszone) umyć i posolić. Przygotować marynatę z soku z cytryny, wina oraz pieprzu białego i ziół prowansalskich (pstrąg ma delikatne mięso, które łatwo przejmuje aromat marynaty). Ryby ułożyć w naczyniu i polać marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę.
Migdały (całe) sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki a następnie posiekać (na niezbyt małe kawałki).
Suszone śliwki pokroić w paseczki i wymieszać z ryżem, posiekanymi migdałami oraz łyżeczką suszonej mięty.
Pstrągi wyjąć z marynaty, ułożyć na desce i wypełniać farszem a następnie spinać brzegi wykałaczkami. Na wierzchu każdej ryby położyć plasterki masła.
Ryby ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Piec w temp. 200 stopni około 30 minut.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni uważając żeby sie za bardzo nie przypiekły (zbyt ciemne stają sie gorzkie). Upieczone pstrągi posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. 

2 komentarze: