czwartek, 11 listopada 2010

Ekspresowa rolada z Nutellą i orzechami


Czasem tak bywa (zwłaszcza z czekoladożercami), że obsesyjnie napada nas myśl o zjedzeniu czegoś z czekoladą. 
Któregoś dnia i nas to dopadło:)
Ja miałam ochotę na czekoladę a Olek na coś z czekoladą i orzechami. 
Tak powstała superekspresowa rolada biszkoptowa z Nutellą i orzechami laskowymi. 
Zniknęła tak szybko jak się pojawiła:)


Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
Nadzienie:
  • kilka łyżek Nutelli
  • garść orzechów laskowych
Upiec biszkopt (ubić pianę z białek z cukrem a następnie dodać żółtka i mąkę. Masę wylać do natłuszczonej blaszki (duża prostokątna). Piec około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć w rulon. 
Orzechy laskowe posiekać. Rozwinąć biszkopt i smarować Nutellą oraz posypywać kawałkami orzechów. Ciasto zwinąć ponownie w rulon i odstawić na minimum pół godziny. Kroić na 1 cm plastry .

7 komentarzy:

  1. I dużo,dużo orzechów :) pychotnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste i szybkie przepisy! A do tego z czekoladą i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prosto i genialnie :) dałabym dużo orzechów i byłabym wniebowzięta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rolada jakby stworzona dla mnie :D Jak coś tylko ma Nutellę to mogłabym wyjadać w nieprzyzwoitych ilościach...

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się boję kupować dzieciom Nutellę, bo efekt jest taki, że im wydzielam, a sama cichcem i regularnie wyżeram ze słoiczka. Masakra!
    A przepis fantastyczny. Musimy szybko wypróbować, póki nie wyjadłam Nutelli) :)

    Pozdrawiam,
    Ania, mama Ospiarki tym razem :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tą Nutellą to jest tak, że można się uzależnić. My staramy się nie jeść w nadmiarze, ale też czasami mam napad i rzucam się na nią z łyżeczką. Cóż lepszy byłby kawałek gorzkiej czekolady, ale w życiu nie można sobie zbyt wiele odmawiać:)

    OdpowiedzUsuń