środa, 6 października 2010

Zapiekanka z ziemniaków z czosnkiem

Bardzo proste danie dla fanów ziemniaków:)
Idealne w sezonie przeziębień ze względu na dużą zawartość czosnku:)
Przepyszne:)
Na końcu wpisu parę informacji na temat czosnku:)


Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietany 12%
  • szklanka mleka
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 cebule 
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól. 
  • pieprz biały
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki
Ziemniaki oraz cebule obrać i pokroić w talarki. Śmietanę wymieszać z mlekiem i rozgniecionym czosnkiem i przyprawić odrobiną gałki muszkatołowej, solą i białym pieprzem. 
Brytfankę posmarować oliwą i ułożyć w niej ziemniaki przekładając warstwami cebuli (z cebuli jeśli ktoś chce można zrezygnować, ale my lubimy takie czosnkowo - cebulowe połączenie:))
Całość zalać sosem mleczno - śmietanowo - czosnkowym.  
Piec w 200 stopniach około godziny (aż ziemniaki zmiękną a górna warstwa się lekko zarumieni)





Podawać posypane natką pietruszki.


Czosnek jest rośliną o wszechstronnym działaniu i od dawien dawna cieszy się sławą jako środek leczniczy (silny przeciwutleniacz a także naturalny antybiotyk niszczący bakterie chorobotwórcze w układzie pokarmowym) i oczywiście jako przyprawa. 



Obniża cholesterol i cukier we krwi. Działa przeciwpasożytniczo, żółciopędnie, rozkurczowo, przeciwmiażdżycowo i obniża ciśnienie. Znosi bóle głowy i ułatwia zasypianie
Najlepszy świeży i rozdrobniony ponieważ po obróbce cieplnej traci właściwości bakterjobójcze, ale nadal działa przeciwgrzybiczo. 

Jak wyeliminować przykry zapach?
  • spożywać z natką pietruszki lub listkami mięty, selera lub tymianku
  • żuć kminek
  • wypić kilka kieliszków czerwonego wina:)

Przeciwskazania do spożywania to:
  • niskie ciśnienie krwi
  • ostre nieżyty żołądka i jelit
  • karmienie piersią (tu z doświadczenia muszę zdementować, iż nie każde dziecko źle reaguje na czosnek spożyty przez mamę. Ja jadłam i nic się nie działo (oczywiście nie duże ilości). Po prostu należy zachować ostrożność:) A od samego początku Olka potrawy wzbogacaliśmy smakiem czosnku i teraz nie ma problemu z jego spożywaniem:)


9 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Lubimy takie ziemniaczane zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, ale pyszne!!! Takie proste dania ostatnio za mną chodzą i w końcu sie skuszę. A czosnku to bym i więcej dodala, bo uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A jest jakiś sposób bez mleczny? Bo ja z córcią niestety nie możemy mleka :((

    OdpowiedzUsuń
  4. Edysia - my też uwielbiamy zapiekać:),
    Kinga - podałam wersję light, większa ilość czosnku jak najbardziej wskazana:)
    Beata - Nie wiem jak by się w takiej potrawie zachowało np. mleko sojowe - nie mam doświadczenia, ale bez smaku śmietany to już chyba nie było by to samo...

    OdpowiedzUsuń
  5. O! Coś dla mnie. Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry ziemniak nie jest zły..a i pomysl na sobotni obiad już mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Synesthesio o Tobie myślałam zamieszczając ten przepis:)
    No i o Putce, która też ziemniaki w każdej postaci uwielbia:)
    Sajgonko - służę pomocą:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem absolutnie w grupie pro-czosnek w każdej postaci :D Zapiekanka w moim stylu, jak najbardziej!

    OdpowiedzUsuń