wtorek, 5 października 2010

Kotlety mielone ze szczypiorkiem+sałatka z ogórków z miodem

Bardzo dawno na naszym stole nie gościły kotlety mielone. Kotlet niby tradycyjna polska potrawa, ale lubię go urozmaicać dodając różne dodatki. 
Tym razem w roli "urozmaicacza" wystąpił zielony szczypiorek. A do tego tradycyjne ziemniaczki puree posypane dużą ilością koperku i sałatka ogórkowa z czerwoną cebulą i miodem. 
Całość skomponowała się bardzo korzystnie:) 
Dziecko skonsumowało dużo...kotletów i ziemniaczków. 
Do sałatki podeszło ze spora rezerwą...:)


Składniki:
 kotlety mielone:
  • pół kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • 1 jajko
  • mały pęczek zielonego szczypiorku
  • bułka kajzerka
  • sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
  • bułka tarta (do obtoczenia)
  • olej do smażenia
Bułkę namoczyć w wodzie i odsączyć. Dodać do mięsa mielonego, wbić jajko i dodać przyprawy oraz posiekany szczypiorek. Całość wymieszać. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej (z doświadczenia - dzieci uwielbiają mieszać mięso i formować kotleciki - polecam wspólne gotowanie). Smażyć z obu stron na oleju.

sałatka z ogórków
  • 4-5 ogórków gruntowych średniej wielkości
  • 1 mała czerwona cebula
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz
Ogórki i cebulę obrać ze skórki. Ogórki zetrzeć na tarce na plastry, cebulę pokroić w piórka (na pół i w plasterki). W miseczce przygotować sos mieszając miód, oliwę i ocet lub sok z cytryny. Warzywa wymieszać z sosem i doprawić solą i pieprzem. Odstawić w celu "przegryzienia się "składników na minimum 15 minut.

4 komentarze:

  1. oj, bardzo lubie taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeden z moich ulubionych obiadków:) chociaż nigdy nie robiłam sałatek z dodatkiem miodu to wypróbuję na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sajgonko - ogórki i miód to super połączenie:)

    OdpowiedzUsuń