sobota, 9 października 2010

Pączkowe stworki



Świetna zabawa i dużo śmiechu:) 
Serdecznie polecam na wspólne gotowanie z dzieckiem:) 
Można dać się ponieść wyobraźni:)
Stworki zrobiliśmy z lekko zmodyfikowanego przepisu znalezionego u Szarlotka.







Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 400 ml mąki pszennej
  • pół cukru wanilinowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Stworki wychodzą przepysznie chrupiące:) a w smaku przypominają pączki. Jeśli ktoś woli bardziej miękkie to zalecam dodanie pół łyżeczki proszku do pieczenia. 









Podpowiedź: gwiazdka i ślimak:)

Jajka zmiksować z cukrem, mlekiem oraz mąką. Nie ma potrzeby długiego miksowania - tyle tylko, żeby się składniki połączyły. 
W szerokim garnku (my robiliśmy w głębokiej patelni) podgrzać olej i wlewać ciasto, formując kształty. Ciasto wlewać przy pomocy plastikowej butelki zakończonej "dzióbkiem". My wykorzystaliśmy taką po ketchupie:) Smażyć z obu stron na złoto. 
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem










Podpowiedź: kwiatek i motylek:)

5 komentarzy:

  1. Jakie śliczne. Podpowiedzi nie były potrzebne, przecież to wszystko widać ;) Macie jeszcze?
    Ps. Wstawiam właśnie pomidory do piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olu: Stwory się już ulotniły jakiś czas temu:)
    Paula: I to jeszcze jak:)Powtórzymy zabawę z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to fajnie być kreatywnym :) W życiu bym nie wykorzystała do takich celów butelki po ketchupie, a wychodzą TAKIE rzeczy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Arven - pomysł z butelka Szarlotka:)ale np. kluski lane do zupy to do tej pory wlewałam przez tradycyjny lejek:)teraz będę lać z butelki:)

    OdpowiedzUsuń