piątek, 8 października 2010

Zupa marchewkowo-ziemniaczana z serkiem

Bardzo lubimy tę zupę. 

Wszyscy i bez wyjątku:)
Mało składników i to takich całorocznych więc można do niej powracać wiele razy w ciągu roku:)

Składniki:
  • 5-6 średnich marchewek
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • serek topiony (1 podłużny lub np. 4 trójkątne - najlepiej śmietankowy)
  • kminek
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy
Umyć i obrać warzywa. Marchewkę, czosnek i cebulę pokroić w plastry i podsmażyć lekko na oliwie. Zalać wodą i gotować do uzyskania miękkości. Zmiksować. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wrzucić do zmiksowanej zupy. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem (nie podaję ilości bo to zależy: czy i na ile ktoś lubi kminek:)). Gotować około 15 minut. Następnie wrzucić serek topiony i mieszać aż się rozpuści (ilość serka można zwiększyć). Gotowe:)

4 komentarze:

  1. Wczoraj gotowałam groszkową z serkiem. Uwielbiam takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Groszkową mam zamiar ugotować jako następną:)Ja też uwielbiam zupy-kremy w połączeniu ze smakiem sera:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak czułam,że pojawi się marchwianka :) ale kminek nadal jest niejadalny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sajgonko:) po prostu nie syp kminku:)

    OdpowiedzUsuń