niedziela, 24 października 2010

Ciasto dyniowe

Sezon na dynie w pełni. 
Mąż kupił mi wczoraj "kawałek dyni" - z tym, że był to bardzo duuuuży kawałek:)
Pół dyni olbrzyma:)
Część zamroziłam, z części powstał pyszny dżemik a resztę spożytkowałam na ciasto. 
Wykorzystałam wypróbowany przepis na ciasto marchewkowe. 
Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Idealne do pysznej herbatki:)


Składniki:
  • 2 szklanki utartej dyni (na dużych oczkach)
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • szczypta soli
Jajka ubić  z cukrem (na wysokich obrotach miksera) i kolejno dodawać (mieszać przy pomocy miksera, ale już na mniejszych obrotach) mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, olej a na koniec utartą dynię. 
Przełożyć do tortownicy  (u mnie średnica 26 cm, ale może być większa, bo ciasto wyrosło mi bardzo wysokie, spód wyłożyłam folią aluminiową - nie ma potrzeby smarowania blaszki tłuszczem). 
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Jeżeli za mocno się przypieka z góry to przykryć pod koniec pieczenia papierem do pieczenia. 
Po upieczeniu, jak zwykle w przypadku tego typu ciast:) zalecam gorące ciasto (w blaszce) rzucić  pionowo w dół z odległości około pół metra - najlepiej 2 razy (co zapobiega opadaniu ciasta - mąż nie wierzył - poprosiłam go tym razem żeby sam rzucił i uwierzył, że to działa:))

11 komentarzy:

  1. to ciasto musi zachwycać swoim smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to poproszę o przepis na dżemik dyniowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula-tak właśnie jest:)
    Rybitku-już wkrótce:)

    OdpowiedzUsuń
  4. co za zapach.
    jesień dyniowo-cynamonowa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz tez chce takie do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda 'z daleka' jak ciasto toffikowe.Wariacja dyniowa godna sprawdzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O, a ja znam inny przepis - z trochę większym kawałem dyni, bo z całym kilogramem, ale za to jajec już nie trzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Monika Rondio :)11 listopada 2014 12:28

    Aniu,
    Ciasta z dynią jeszcze nie piekłam...chociaż kilkaset innych już wyszło spod mojej ręki ;) Wyrosło ogrooomne...i ten smak...;) dzięki za rewelacyjny przepis na ciasto dyniowe oraz wiele innych receptur, z których chętnie korzystam ;))
    Pozdrawiam gorąco :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika - niezmiernie mi miło, że znalazłaś się w gronie Czytelniczek :) Cieszę się, że ciasto smakowało :)

      Usuń
  9. NO niestety pękło z góry i się mocno przypiekło :/ może temperatura powinna byc niższa ;( Pierwszy przpis z Pani BLoga-leniwe są NIESAMOWITĘ stąd wziełam się za cisto. Chyba nie umiem piec ciast i tyle :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kwestia piekarnika. Ja piekę zawsze z grzałką góra-dół i bez termoobiegu.

      Usuń