niedziela, 3 października 2010

Ciastka półfrancuskie z jabłkami

ciastka półfrancuskie z jabłkami

Długo się zabierałam żeby upiec te ciasteczka, aż w końcu się zmobilizowałam, a teraz żałuję, że tak późno:)
Na szczęście jabłka są przez cały rok, więc będę mogła do nich powracać. 
Po głowie snuje mi się też kilka innych wariacji smakowych z zastosowaniem tego ciasta:)
Przepis pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej (jakoś tak z przed paru lat...:))).

Składniki:
  • 250 g twarogu (półtłustego)
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 małe jabłka
  • cukier puder


Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć środki. Pokroić na 12-16 kawałków.
Ser można przepuścić przez maszynkę, ale ja tego nie zrobiłam i uważam, że nie ma takiej potrzeby. Bardzo ładnie się rozpuścił, a poza tym lubię jak w tego typu ciastkach wyraźnie wyczuwa się ser. Zagnieść ciasto z sera, mąki i masła (starać się zagniatać jak najkrócej). Włożyć do lodówki na 30 minut. 
Następnie rozwałkować ciasto 




na placek o grubości 3-4 mm i wykrawać szklanką kółka. Ciastka składać na połowę, tak aby grubsza część jabłka była widoczna. 





Piec 20 minut w 200 stopniach. 
Jeszcze lekko ciepłe posypywać obficie cukrem pudrem. 
Nie czekać i zajadać - najlepsze są jeszcze ciepłe.







Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka

10 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. Muszę zrobić przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Olciaky:)Jeżu - fakt:) Synesthesio - robi się ekspresowo i jeszcze szybciej zjada:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są obłędne, Aniu! Próbowałam i teraz ślinka mi leci na samo wspomnienie. Muszę się ich od Ciebie nauczyć! Nawet roczna Łucja je uwielbia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu robi się je błyskawicznie. A co do Łucji to nie mam złudzeń - ona już teraz wie co dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, zrobiłam, właśnie zajadam, a Łucja mi pomaga :) Ciasteczka są wspaniałe! Bardzo mi się podoba połączenie ciasta serowego z jabłkami. Nie znałam, a teraz na pewno będę stosować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że się udały i że smakują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Narobiłam sobie smaka na te ciasteczka i dzisiaj je upiekłam :) Pyszne są :):) zostało mi kilka krążków i włożyłam do nich banana i też wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Są pyszne i mięciutkie .Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń