sobota, 18 września 2010

Sałatka z jabłkami

Jabłka goszczą u nas ostatnio w dużych ilościach i przeróżnych odmianach (jak już wcześniej wspominałam ja preferuję słodkie i soczyste:))
Miałam ochotę na soczystą sałatkę (dodatek do drugiego dania) i tak powstała sałatka z jabłkami.

Składniki:
  • pół główki sałaty lodowej
  • średnia czerwona cebula
  • 2 średnie pomidory
  • 2 soczyste jabłka
  • garść rodzynek
  • olej z pestek winogron
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, cukier
Warzywa i jabłka umyć. Cebulę, pomidory i jabłka obrać ze skórki (jabłka pozbawić również gniazd nasiennych:)). Pokroić wszystkie składniki na kawałki dowolnych rozmiarów (jak kto lubi:), dodać rodzynki i polać obficie olejem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Doprawić do smaku  solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. Całość wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
Sałatka z jabłkami doskonale skomponowała się z pieczonymi ziemniakami i szynką.











Wpis bierze udział w akcji: Sezon na jabłka

4 komentarze:

  1. spróbuję się przekonać do takiego połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula mam nadzieję, że Ci posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie połączenie pieczeni z sałatką ze świeżych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm nawet nawet ...

    OdpowiedzUsuń