niedziela, 26 września 2010

Roladki pizzowe


Znalazłam je u Oli w 2 smakach.

Bardzo nam posmakowały, zwłaszcza w połączeniu z czerwonym barszczykiem.
Idealne na przekąskę, ale u nas też świetnie się sprawdza w ramach obiadu (zwłaszcza poniedziałkowego, kiedy po weekendzie w lodówce znajdują się rzeczy, z których "coś przydałoby się zrobić":)




Składniki ciasta:

• torebka suchych drożdży (7 g)

• 400 g mąki

• niepełna szklanka ciepłej wody

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• pół łyżeczki soli

• łyżeczka cukru


Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Następnie uformować 2 prostokątne placki i na środku każdego układać nadzienie roladek. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić na 2 cm kawałki. Układać na blaszce (nieco luźniej niż na zdjęciu) ponieważ roladki w trakcie pieczenia zwiększają swoją objętość:).
Piec w 200 stopniach około 20 minut.

Testowaliśmy już kilka rodzajów nadzień:
 - z podsmażonej z cebulą cukinii i mozarelli
 - z podsmażonej cukinii i sera koziego
 - z żółtym serem i szynką
Olkowi najbardziej smakowała wersja ser + szynka (z dodatkiem sosu pomidorowego) a nam wersje cukiniowe.











 

8 komentarzy:

  1. obsypane grubą warstwą sera to byłby wspaniały obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paula - mogą być i takie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie piękne roladki :)
    Wybór smaków dla Olka i dla Was wcale mnie nie dziwi. U nas jest to samo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sajgonko:) Muszę przed publikacją zasięgać u Ciebie porad w kwestii nazewnictwa:) Bardzo trafne:)
    Olu:) Dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne! W takiej małej wersji są urocze. Na pewno pyszne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń