wtorek, 28 września 2010

Pulpeciki w sosie koperkowym

Tradycyjne danie na lekki obiad.
Trochę mi się takie pulpeciki ze szpitalną dietą zawsze kojarzyły, ale nic bardziej mylnego:)
Są bardzo aromatyczne w środku a i sos ma wyraźny smak.
Bardzo smakowały naszemu 6-latkowi i nam również:)





Składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe, ale może być też np. drobiowe)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • przyprawy do mięsa: zmiażdżony ząbek czosnku, sól, pieprz, odrobina majeranku, papryka słodka
  • przyprawy do sosu: sól, liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 śmietana 12% (150 g, ale można też dodać więcej śmietany-ja lubię:))
  • 3 łyżki mąki do sosu + mąka do obtoczenia pulpecików
  • świeży koperek (im więcej tym lepiej:))
Do mięsa mielonego wbić jajko i dodać kaszę oraz przyprawy. Wymieszać ręką i formować małe kuleczki. Obtoczyć je w mące. W garnku zagotować ok. 1,5 litra wody - lekko osolić i dodać liść laurowy oraz ziele angielskie. Wrzucać pulpeciki do wrzącej wody i gotowac ok. 20 minut.
Rozrobić śmietanę z ok. pół szklanki wody oraz 3 łyżkami mąki i wlać do gotujących się klopsików. Całość wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut.
Posiekać koperek i wrzucić do sosu. Można jeszcze chwilę pogotować, ale nie jest to konieczne (koperek pozostanie bardziej aromatyczy).
Podawać z dowolnymi dodatkami (np. puree ziemniaczne, kasza jęczmienna, ryż) oraz ulubioną surówką.

6 komentarzy:

  1. bardzo dawno nie jadłam pulpecików w takim delikatnym sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sis jak zawsze czytasz w moich myślach,a pulpeciki to mi się z babcią skojarzyły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Paula - ja też, ale teraz już tak długo nie będę czekać:)
    Sajgonko - wszystko co dobre w sumie się z babcią kojarzy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oj chętnie zjadłabym takie pulpeciki

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć śmietany 18%?

    OdpowiedzUsuń