środa, 15 września 2010

Papryka faszerowana

Otoczona cukiniami, kabaczkami i innymi pysznymi warzywami postanowiłam coś wypełnić farszem:) Padło na paprykę - intensywnie czerwoną, mięsistą, soczystą. Farsz jak do gołąbków. Pycha:)

Składniki:
  • 3 papryki (najlepiej czerwone)
  • 100 g ryżu
  • 300 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, czerwona łagodna papryka
Dodatek:
  • ryż ugotowany z dodatkiem kurkumy
Paprykę umyć i przeciąć w poprzek - odcinając jakby wieczko/pokrywkę:) Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. W tym czasie ugotować ryż (gotować tylko 10 minut, ponieważ potem będzie jeszcze prażony w papryce). W misce wymieszczać ryż, mięso mielone, cebulę i całość przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Papryki wypełnić farszem i przykryć wieczkami.









Wstawić do naczynia żaroodpornego i podlać wodą na wysokość około 1 cm. Piec w zamkniętym naczyniu około 45 minut  w temp 180-200 stopni. Zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10-15 minut. Długość pieczenia należy kontrolować i uzależnić od wielkości papryki. Mała szybciej podda się wysokiej temperaturze:)
Podawać z ryżem (ja dodałam kurkumy żeby miał ładny żółty kolor). Papryka jest w środku soczysta więc nie polewałam już dodatkowo sosem, ale oczywiście można:)

6 komentarzy:

  1. czesto taka robie, do srodka pakuję jeszcze fetę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. faszerowane warzywa są magiczne;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchareczko - muszą być smaczne, Panno Malwinno - zgadza sie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubie faszerowane warzywa !
    papryczkę chętnie bym zjadła !

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mnie przekonuje gołąbkowy farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sajgonko - a wyjątkowo te papryczki wyszły udane:)

    OdpowiedzUsuń