piątek, 11 czerwca 2010

Kalafiorowe kuleczki - kalafior jest jednak jadalny:)


Domowa wersja "kurczaka w cieście" z chińskiego menu:)


Składniki:

  • średniej wielkości kalafior, 
  • pół kg mąki pszennej, 
  • 2 jajka, 
  • mleko (około 1,5 szklanki), 
  • sól, pieprz, curry, cukier, 
  • pół litra oleju (do smażenia)

Z podanych składników sporządzić gęste ciasto naleśnikowe, przyprawić cukrem, solą, pieprzem i curry. Do ciasta wrzucać kawałeczki surowego kalafiora, nabierać łyżką i wrzucać do rozgrzanego oleju. Smażyć na niewielkim ogniu, po wyjęciu wyłożyć najlepiej na kawałek pergaminu lub metalowe sitko. W ten sam sposób można przyrządzić kawałki piersi z kurczaka lub owoce - my jak do tej pory testowaliśmy na bananach. Podawać można z ryżem i surówką, ale jest też doskonałe jako samodzielna przekąska (np. do schłodzonego piwka:)).

Olek zjadł kalafiora w tym wydaniu i stwierdził, że faktycznie jest on jadalny i nawet smaczny, ale największym powodzeniem z jego strony cieszyły się kulki z piersią kurczaka. Na moje pytanie czy kalafiora w zupie też już będzie jadł -  odpowiedział stanowczo: NIE! :-) a propos zupa kalafiorowa też jest całkiem jadalna pod warunkiem, że się z niej usunie kawałki kalafiorów - smak już nie przeszkadza - natchniona tym faktem zmiksuję kalafiora w zupie następnym razem:)
Tego typu potrawy to też doskonała zabawa w "co przypomina dany kształt." Jedna z naszych "kulek" wygląda jak udko od kurczaka (na zdjęciu).

3 komentarze:

  1. To jest pyszne,również w wersji na słodko,bez curry,z jabłkami lub innym owocami

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj jest i na dodatek jest pyszny:) ...ale niestety jak narazie dla mojeg Olka tylko w zupie i tylko jak jest na tyle rozdrobniony, ze mysli, ze to ziemniak:) ....a takie kuleczki wygladają super:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to fajne !
    A zmiksować kalafiora w zupie warto, mój syn tez nie lubi a zmiksowane zajada :)

    OdpowiedzUsuń